0

Sportujete? Běháte? Nechali jste si potisknout fotbalové kopačky? Jo? V tom případě je znáte. Jedná se o obdivuhodnou českou firmu TOP4SPORT, do jejichž zákulisí jsem mohla nahlédnout. Spolupracujeme od konce roku 2016, a tak se s vámi podělím o některé top zážitky.

Začali jako banda sportovních nadšenců prodávat kopačky kamarádům. Za posledních devět let se z Brna rozrostli na Slovensko, Maďarsko, Německo a ještě dál. Otevírají klíčovou kamennou prodejnu v Berlíně a e-shopy po celé Evropě. Spolupracují s nimi top značky i sportovní hvězdy jako Pavel Nedvěd.

Spojuje je láska k pohybu a chuť se neustále posouvat vpřed. Sportovní hodnoty jako férovost, upřímnost a vytrvalost si přenášejí do každodenní práce. Jsou to profíci, u kterých jsem zažila uvolněnou přátelskou atmosféru.

Co jsme tedy společně tvořili a zažili?

FIREMNÍ KULTURA A SKUPINOVÁ VIZE

Spolupracovali jsme na ujasnění jejich firemní vize. Zjišťovala jsem, jací jsou, čím je jedinečná jejich firemní kultura, jaká je jejich atmosféra v práci i z jakého důvodu se věnují tomu, co dělají. Setkávali jsme se na individuálních konzultacích i skupinových workshopech s vedoucími. Jednou za rok jezdí na celofiremní setkání k přehradě Vranov, kde jsem měla příležitost se na to zeptat všech osmdesáti zaměstnanců najednou.  Jejich mise zní: We inspire people to move.“

Společné setkání nebylo jen o vzdělávání, strategických plánech a večírku. Na druhý den si mohli zahrát paintball, projet se parníkem po přehradě a skočit z mostu. Takže jejich společná láska k jakémukoliv pohybu je v souladu s tím, co za společné aktivity vymýšlejí.

SKOK Z MOSTU

Jeden z topforsporťáků se mě ráno zeptal: „Báro, půjdeš s námi skákat taky?“ Se zatuhlým úsměvem jsem stroze reagovala: „Neuvažuji o tom.“ Nejsem přece blázen, který se chce zabít. Dotyčný pohotově dodal: „A co že si nás to učila? Překonávání komfortní zóny a pravidlo tří vteřin?“ Ajejej. To byla nahrávka na smeč. A tak jsem podělaná strachy šla s ostatními na most.

Přede mnou skákali samí chlapi. Nedali na sobě znát ani drobnou známku strachu. Pak přišla řada na mě. Strach mě začal totálně paralyzovat. V momentě, kdy mi instruktorka řekla: „Odteď můžete skočit kdykoliv!“ jsem se podívala dolů a udělalo se mi zle. No nic, pravidlo tří vteřin je o tom, že si napočítám raz, dva, tři, nedám prostor výmluvám, strachu a prostě … SKOČÍM.

Skok doprovázel obrovský řev. V zápětí se dostavil nával euforie, který se projevoval nezastavitelným smíchem. Po pár minutách jsem byla schopná konečně vstřebat emoce a znovu mluvit. A víte, co mi prozradili ostatní skokani? Že se báli taky, ale přece musí zvládnout poker face! A tak jsme společně překonávali svoje hranice strachu.

MANAŽERSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ

Vloni jsme se nejvíce věnovali vzdělávání vedoucích. Mělo to podobu celoroční akademie hodnotový leadership. Řešili jsme témata sebedisciplíny, zvládání negativních vlivů, komunikaci leadera i třeba týmovou spolupráci. Ať se jednalo o sebevíc vážné téma, ve školící místnosti jsme se dost nasmáli. Jsou to pohodáři a na společné dny jsem se o to víc těšila.

Účastníci si na jedno ráno vymysleli sportovní zpestření – „boot camp“ trénink. Zpočátku mi to znělo jako skvělý nápad. Od sedmi ráno společný trénink ve fitku, na který navážeme celodenním školením.

Jenže jsem u sebe narazila na jeden problém. Ve stejném období jsem školila i “lidi z Baru” (např. Bar, který neexistuje) a rapidně stoupla moje návštěvnost jejich podniků. Následně moje kondice večerním vysedáváním pochopitelně klesala. Tím pádem kruhový trénink se stal hodinovým očistcem za všechny ty vypité míchané koktejly. Po skončení se mi třepaly ruce vysílením. Jenže to ještě nebyl opravdový konec. Následně jsem potřebovala zapisovat na flipchart, zvládnout držet fixky v ruce a mávat rukama při vysvětlování. A tak to byla vážně fuška! 😊

VLTAVARUN

Znáte štafetový běh na 360 kilometrů podél řeky Vltavy? Závod pro tisíce lidí, který se vyprodá během pěti vteřin? Tak to je VLTAVARUN v režii lidí z top4sport,tedy jejich běžecké speciálky top4running. Tuto největší událost roku jsem zažila na vlastní kůži. Jen jsem správně neodhadla, jak náročné to bude. I tak pocity během VltavaRun jsou neskutečné. Běžci se hodně překonávají a nezúčastněným nad tím zůstává rozum stát. Každý uběhne alespoň třicet kilometrů během necelých 30 hodin. Je unavený, špinavý, mokrý, hladový, nevyspaný a přitom strašně šťastný. To velké překonávání svých limitů se totiž děje za všudypřítomné podpory, silného týmového ducha a obrovské euforie. O celé přípravě na závod jsem se rozepsala v článku Šest tipů k sebedisciplíně aneb Jak jsem z operačního sálu doběhla na VltavaRun?

INTERNÍ KOMUNIKACE

Ve firmě se postupně rozrostli na osmdesát lidí ve třech městech. To už je náročnější na sdílení důležitých informací. A tak si vytvořili svůj interní newsletter TOP4NEWS. Sdílejí v něm firemní novinky, úspěchy, co je v dalším měsíci výzvou, kdo je v týmu nový i tip na něco zajímavého, třeba vzdělávací přednášku. Jednou jsem měla cestu kolem pražské prodejny na Náplavní a nechala jim vzkaz. A jak všechno spolu sdílí, dostalo se to i do novinek 😊

CO ZÁVĚREM?

Vážím si důvěry, kterou jsem dostala, a mohla tak nakouknout do jejich zákulisí. Jsou prostě skvělí! Jejich misí je inspirovat lidi k pohybu a daří se jim to! U mě teda určitě, protože moje role lektorky leadership byla nakonec obohacená o jednu velkou sportovní výzvu.

A pro ostatní pozor: jestli se s nimi dáte dohromady, změní vám to životní styl 😀 V jejich tričku jsem hrdě vylezla i nejvyšší horu ve středním Vietnamu, zatímco jiní turisti se vozili auty.